Whiskybase

Sculte Twentse Whisky

Ingrediënten komen van Twents bodem. Het hout voor de vaten waarin Sculte Twentse Whisky wordt gerijpt en gelagerd, is afkomstig van het twentse Landgoed en stamt van speciale gekapte ruim 200-jarige eiken.

Na 3 jaar droging in de open lucht werden uit deze bijzondere houtkwaliteit de Sculte-vaten vervaardigd. Dat is gebeurd in Oostenrijk, door een zesde generatie van ambachtelijke vatenmakers. Zij maakten op specificatie eikenhouten vaten met een getoaste binnen afwerking vaten met een inhoud van 55 liter, 100 liter en 225 liter. De receptuur van de destillaat is gebaseerd op een mix van twee soorten edelgerst. De stook strekt zich uit over twee stookgangen, waarbij de voor-en de naloop heel nauwkeurig zijn gescheiden van de middenloop, die uiteindelijk bepalend is voor de zuiverheid en de aroma van het destillaat. Het destillaat voor Sculte Twentse Whisky telt bij het invaten een alcoholpercentage van 63%. De vaten wijken af van de gebruikelijke. Met hun inhoud van 55, 100 en 225 liter. Daarbij komt dat de vaten van vers hout zijn. Dit in tegenstelling tot de Schotse opzet, waarin voor de rijping bestaande vaten worden gebruikt. Ook de rijpingstijd wordt anders bij het werken met vers houten vaten.

NOTE: Een Twentse Whisky mag pas Sculte Twentse Whisky worden genoemd na een zorgvuldig begeleide rijping op vers Twents eikenhout met eigen vaat systeem.


Stokerij Sculte is a small craft distillery, located in the former monastry Maria Ad Fontes in Ootmarsum in the region Twente. The founder Gerard Velthuis started distilling fruit in 2004 and won several Awards. In 2018, the distillery purchased and installed a second still.


Please note = former name and address (no longer valid) :

Stokerij Erve Sculte

Uelserweg 161

7663 TD Mander, Netherlands

Timeline

Distillery details

Whisky Details

 • Whiskies
  15
 • WB Ranking
  C
 • Rating
  85.49
 • Collection
  156
 • Wishlist
  37
 • Views
  3957
 • Votes
  39
 • Specialists

Distillery location

Oostwal 24
7631 EJ Ootmarsum
Netherlands

Whiskybase

Whiskybase is founded in 2007 with the goal to create the biggest resource of whisky information in the world. A community driven website built by and for whisky enthusiasts.  
Whiskybase B.V. 
Zwaanshals 530 
3035 KS Rotterdam 
The Netherlands 

KVK: 52072819
VAT: NL850288836B01

Copyright © 2018


Forgot your password?

Login