Whiskybase

glenellen

Ron Andes  •  Member Senior  Senior Member  •  Market Buyer  •  Market Seller

About glenellen:

Graag stel ik me aan u voor; mijn naam is Ron Andes en ben geboren in 1959.  

Ik heb het mooiste beroep ter wereld. Jaarlijks taxeer ik voor heel veel miljoenen aan exclusieve flessen, waaronder flessen tot 45.000. Op dit moment help ik investeerders met het selecteren van bijzondere flessen whisky en verzorg ik taxaties voor verzekeraars en verstandige particulieren, want die realiseren zich dat ze zonder officieel vooraf opgesteld deskundigenrapport maar tot 10.000 verzekerd zijn.

Al ruim 40 jaar werk ik in deze branche. In 1980 ben ik whiskyliefhebber geworden nadat ik als sommelier in Zuid Frankrijk met dit heerlijke goedje in aanraking was gekomen. Van 1985 tot 1996 was ik verantwoordelijk voor de drankenafdeling van horecagroothandel ISPC Breda. Snel werden we de exclusieve importeur van William Cadenhead en voerden we meer dan 150 verschillende malts. Ze waren zo vriendelijk om van alle flessen een extra proeffles mee te sturen, dus ik heb toen al heel wat geproefd.

Als alternatief voor de duurdere bekende blended whisky's, verkochten wij destijds de Longrow 1973 malt voor nog geen 20 euro.  Nu kost zo'n fles weg meer dan 1,5K.... Ik ben blij dat ik hem heel vaak heb mogen drinken! net als al die andere juweeltjes waaronder een Ladyburn CA 1966 die destijds nog geen 100 euro kostte (nu 7,7K..) en een hele reeks Springbank vintage black labels cask strengt uit de zestiger jaren. Als je ooit zo'n oude cask strength die op natuurlijke wijze in alcohol is afgenomen, vergelijkt met een op drinksterkte verdunde, begrijp je het voor de rest van je leven.  Het heeft me wel gevormd en een bepaald referentie niveau meegegeven.

In de tussentijd snel de bekendste opleiding gedaan op het gebied van wijn (Vinoloog) en gedistilleerd (Liquorist). Van 1996 tot 2005 werd ik inkoper wijn en gedistilleerd bij horecagroothandel VEN en hadden we een zeer succesvolle eigen lijn via van Wees, waarvan ik nu zelfs nog wel eens een fles tegenkom. Nadat VEN overging in SLIGRO ben ik mijn eigen business begonnen.

Ik was in 2004 de eerst Magister Vini (Nederlands hoogste titel op wijngebied) van het land geworden en besloot als makelaar taxateur verder te gaan. In 2010 werd ik de eerste officieel gecertificeerde taxateur op het gebied van wijn en gedistilleerd van Nederland.
De titel taxateur zegt op zich niets want iedereen mag zich zo noemen en ik kom nogal eens van die zichzelf benoemde experts tegen. Via het internet kom ik regelmatig onmogelijke waardes tegen van flessen die slechts op een zeldzame fles lijken, maar veel amateurs zien helaas dat verschil niet en denken echt een superdeal gemaakt te hebben. Een echte taxateur is gecertificeerd en/of register taxateur en pas als hij lid is van een beroepsvereniging, kan wordt hij wettelijk erkend. Met trots kan ik zeggen dat ik de enige gecertificeerde register whisky taxateur ben en bovendien zelfs lid van 2 beroepsverenigingen; TMV & VRT.

In 2010 hadden de taxaties voor 95% betrekking op wijn. Inmiddels is wijn nog maar goed voor 40% want whisky heeft het laatste decennium een belangrijke stuk overgenomen. Ik begrijp dat wel, want wijn, hoe mooi deze ook kan zijn, heeft een eind houdbaarheidsdatum en flessen dienen onder speciale condities bewaard te worden. Hoe vaak ben ik al flessen wijn tegengekomen die nagenoeg alle waarde verloren hadden omdat ze slecht bewaard waren geweest..

Graag deel ik mijn kennis en ervaring met andere gepassioneerde liefhebbers. Slàinte! • Gender
  M
 • Vintage
  2020
 • Netherlands
  nl
 • Points
  337

glenellen Activity

Latest news

Celebration of 170.000 bottles in Whiskybase

Growing the Whiskybase platform and going through our celebration moments each milestone, this time another 10.000 bottles added to Whiskybase. We managed to grow to 170.000 bottles and it is time to reveal a new bottle to our members. A 11-year-old Ledaig from a hogshead selected for Whiskybase members. Something for the peatheads. One to sip, not to flip!

Check-in

Whiskybase

Whiskybase is founded in 2007 with the goal to create the biggest resource of whisky information in the world. A community driven website built by and for whisky enthusiasts.  
Whiskybase B.V. 
Zwaanshals 530 
3035 KS Rotterdam 
The Netherlands 

KVK: 52072819
VAT: NL850288836B01

Copyright © 2021


Forgot your password?

Login